Izložba „Prolaz“ Tamare Jokić i Teodore Pavković

Plakatcr

“Kako se udaljavaju od Zemlje, duše imaju osećaj da ih okružuje sve snažnije jarko svetlo. Neki će nakratko videti sivkastu tamu i imati osećaj da prolaze kroz tunel ili portal. … U tom trenutku prosečna duša vidi energiju u obliku duha kako joj se približava.” – dr Majkl Njutn, “Sudbina duša”

Za razumevanje radova umetnica Teodore Pavković i Tamare Jokić neophodno je osvrnuti se na reči i istraživanja doktora Majkla Njutna, koji je prvi karakterisao postojanje “duše” i njenu interakciju sa ljudskim telom. Kroz halucinacije, i simbole koji se prikazuju na javi i aludiraju na postojanje metafizičkog i neopipljivog prostora, on ukazuje na prisustvo pojava neopipljivih ljudskim čulima, no ne manje stvarnim; koristeći se istim idejama i metodama, kroz likovni izraz, dve umetnice uspešno nas uvode u metafizički svet kroz opipljivu materiju i formu.

Medijumi kroz koji se ove umetnice izražavaju u prvi mah mogu se činiti suprotnim; klasično štafelajno slikarstvo i uljana tehnika suprotstavljaju se savremenoj tapiseriji. Ipak, fizičke odlike stvari nipošto nisu ono čime se ove umetnice bave, tako da je sasvim svejedno u kojoj tehnici je njihova ideja realizovana; važna je isključivo sama ideja, i ono što se one trude da otkriju i vizuelno prikažu. Njihovi procesi potrage možda jesu drukčiji, no traga se za identičnom stvari: one prikazuju “četvrti stepen” vidljivosti, nevidljiv ljudskom oku ograničenom samo na materijalni i opipljivi prostor. One realizuju svoj svet u kom je energija koja oko nas protiče vidljiva, i poseduje svoj kvalitet u formi, boji i materiji. Uspostavljanje interakcije u samoj postavci daje pečat ujedinjavanja savremenog tekstila i tradicionalnog slikarstva.

Dela ove dve umetnice ne dešavaju se u fizičkom prostoru; no nipošto ne možemo reći da ne prikazuju realnost. Realnost nije samo opipljivi svet koji nas okružuje, već i sve ono nevidljivo i bez fizičkih odlika; kroz svoje radove, one traže svojevrsni “prolaz” u metafizički svet i istinu stvari koja je neminovna, koja je sveprisutna ali neopipljiva ljudskim čulima. Za njih, umetnik je neko ko svojom izraženom umetničkom senzibilnošću poseduje sposobnost da nagovesti te istine, i daje joj fizički kvalitet kroz boje i forme. Kroz svoj jedinstveni umetnički izraz približava publici svet metafizičkog beskraja i istine.

Izložba „Prolaz“ biće otvorena 15.2.2022. godine u „No Concept“ galeriji, u 18:00h i trajaće do 1.3.2022. godine. Galerija je otvorena do 20:00h zbog izrečenih mera zbog epidemiološke situacije.

back to top