Dolina omorine Sofija Rakidžić

9d10f5a0 6d37 4abe bd2a c8561a0096a8

Pozivamo Vas na otvaranje izložbe Dolina omorine
Sofija Rakidžić
četvrtak, 19.1.2023. godine, 16 časova
Galerija Beogradske tvrđave
Stambol kapija, Gornji grad
19.1 – 22.2.2023. godine
radno vreme galerije: 10.00 – 17.00

Dolina omorine

Celovitost serije radova „Dolina omorine“ leži u njihovom vizuelnom sadejstvu. Jarke boje sugerišu vrelinu letnjeg vazduha koji pritiska predele. Kolorit je dominantan u prenošenju utiska, bivajući kanalisan u krupne geometrizovane celine koje svojom dinamikom aludiraju na topljenje. Treperenje, kao posledica vidljivih poteza doprinosi kinetici prizora, a gustina uljanih pastela, kao i faktura crteža, njihovoj fovističkoj atmosferi.

Prikazi neba, njive ili arhitekture, kod autorke postaju krupne geometrije od kojih se neke jasno prepoznaju kao pomenuti motivi, dok druge ostaju u domenu apstrakcije. Momenat u kojem pejzaž, kao jedna od najstandardnijih tema u likovnoj umetnosti, predstavlja iskorak ka apstrakciji jeste ključan za stvaralaštvo Sofije Rakidžić. Obojeni ličnim doživljajima i nabijeni snažnim koloritom, ovakvi prikazi pripadaju domenu referencijalne apstrakcije.

Odnos prema starini kao izvoru inspiracije nije napušten, iako se fokus prenosi na atmosferu radova i prikaze rasterećene simbola i nedvosmislenih aluzija na prošlost. Autorka ostaje dosledna temi tradicije i nasleđa, uz uspostavljanje diskretnog odnosa između prošlog i savremenog u svom likovnom izrazu.

Jovan Đorđević

Konzervator i restaurator

pozivnica

back to top