Izložba PORTRET povod i ideje

naslovna 02

Niz izlagačkih poduhvata pod nazivom Portret započet je 2014. godine, sa idejom da ovakav projekat postane jedna od tradicionalnih izložbi koje profesori Fakulteta primenjenih umetnosti priređuju na osnovu konkursa za studente prve i druge godine studija.

Propozicijama konkursa podrazumeva se jedno- obrazni format papira (50 h 50 cm), kao i da kandidati svoje radove realizuju u disciplini crteža. Likovna tema radova je portret, u slobodnoj interpretaciji kandidata. Do sada su se godišnje izložbe održavale u Galeriji Beogradske tvrđave, gde se, prilikom otvaranja, dodeljivala nagrada za crtež portreta Miodrag Vujačić Mirski, u čast nekadašnjem profesoru Fakulteta primenjenih umetnosti.

Prikupljeni radovi predstavljaju bogat likovni materijal čijim prikazivanjem bi se afirmisalo stvaralaštvo studenata koji kroz ovakve izložbe čine svoje prve korake u izlagačkoj delatnosti.

Dosadašnji odabir radova obavljali su Desimir Denić, redovni profesor FPU i idejni tvorac ovog projekta i Tijana Kojić, vanredni profesor FPU. Saradnik na projektu je i Sofija Rakidžić, istraživač pripravnik.

Tokom trajanja ovog projekta, prikupljeno je oko 200 studentskih radova, od kojih je, ovom prilikom, izabrano 20 reprezentativnih crteža iz različitih godišnjih selekcija ovih izložbi.

Izložba se nalazi u holu Fakulteta primenjenih umetnosti
Kralja Petra 4, Beograd

back to top