Izložba studenata prve godine odseka Tekstil [(T)ex] Libris 2

Izložba studenata prve godine odseka Tekstil Fakulteta primenjenih umetnosti u Beogradu.

Otvaranje izložbe 19. jula 2023. godine u 19 časova.

Galerija “Stepenište”
Šumatovačka 122
Beograd

(T)ex-libris 2 je izložba prve godine studenata Fakulteta primenjenih umetnosti u Beogradu, Odseka tekstil ima za cilj da predstavi proces realizovanja jedne od vežbi kojima se studenti uvode u široko polje dizajna tekstila, kao i radove nastale na predmetu Oblikovanje tekstila 1. Ujedno, izložba (T)ex-libris 2 je prvo javno, vaninstitucionalno, predstavljanje klase upisane u školskoj 2022-23 godini.

Cilj vežbe je promišljanje i likovno istraživanje zasnovano na ličnim afinitetima, željama, idejama i stremljenjima preoblikovanim u vizuleni element kojim će se označiti određeni tekstilni predmet ili proizvod. Studenti su podstaknuti da prođu kompleksan proces rada u okviru dizajna tekstila, počevši od kreiranja elemenata, dezena do predviđanja primene istih…

Rad svakog studenta predstavljen je u tri segmenta:

-fotografija autora (dokumentarnog tipa, ali i kao odraz odabrane teme); dimenzije 13×18 cm

-knjižica (prikazuje proces likovnog promišljanja i kreiranja elementa i/ili dezena); dimenzije 13×18 cm

-svitak (sadrži idejna rešenja i simulacije); dimenzije 20×100 cm

Sam naslov izložbe nagoveštava inspiraciju autora kao proizvod ljudske potrebe i želje za označavanjem vlasništva, a tekstil kao taktilno-vizuelna utilitarna tvorevina otvara pitanja intimnog i posedovanja. Oblikovanjem elemenata ličnog odraza, a zatim usmeravanjem na razmišljanje u kontekstu tekstila otvaraju se i teme: O pojavnosti i primeni tekstila u okruženju; O primeni kreiranog oblika na konkretnu tekstilnu pod- logu; O označavanju/markiranju određenog tekstilnog predmeta ili proizvoda „ličnim pečatom“; O tekstilu kao sredstvu komunikacije.

Studenti prve godine Odseka tekstil, KLASA 2022-23: Jelena Anović, Ksenija Ilić, Milica Mladenović, Lana Parežanin, Ana Pažin, Sofija Rvović, Maja Simonović.

(deo teksta iz kataloga)

Izložba traje do 02. avgusta 2023.g.

Plakat Maja Gecic Tex libris scaled

back to top