Odbrana master rada Tamare Jokić

završni rad glavna fotografija

Fakultet primenjenih umetnosti u Beogradu obaveštava da je zakazana odbrana završnog rada na master akademskim studijama studenta Tamare Jokić.

Komisija:
mr Miroslav Lazović, red. prof., predsednik Komisije
mr Jelena Minić Mrđen, doc., mentor
mr Nikola Božović, vanr. prof., član Komisije

Odbrana će se obaviti na FPU u Beogradu, Kralja Petra 4, 09.09.2021. godine, sa početkom u 11.30 sati, u Amfiteatru Fakulteta.

Zbog aktuelne epidemiološke situacije odbrane će obaviti samo u prisustvu studenta i članova Komisije.

Koherentnost savremene tapiserije u sferi monumentalnog slikarstva

Master rad iz oblasti monumentalnog slikarstva možemo sagledati kao kombinovanja ekspresivnih kolorističkih i materijalnih formi, koji su rađeni sa ciljem da se iskaže koherentnost dve tradicionalne tehnike, slikarstvo i tekstil, kroz savremenu formu.

Tradicija-moderno; celina-detalj, jesu kontrasti koji opisuju konačni ishod ovog master rada. Stavljeni u kontekst vremena, prostora i istorijskih okolnosti, oni se ispoljavaju kao mozaik složenih interakcija. Tradicionalna tapiserija jeste osnovna tehnika ovog rada, kao i većinskih savremenih tapiserija.

Slika kao osnova svakog rada u materijalu, imala je najveći uticaj na izvođenje rada u materijalu. Početak rada na skicama obuhvatalo je kolažiranje već oslikanih površina i apliciranje crtežom. Crtež je kontrolisan i raznovrsnih crtačkih materijala, poput tuša, olovke, suvog pastel.

Konačna monumentalna slika koja je koherentna za izvođenje u materijalu sadržala je linearnu repeticiju celom dužinom platna. Kroz prethodno znanje u tekstilu sprovodim tehnike tkanja na manjim razbojima, upotreba savitljive srebrene žice čini osnovu, dok je potka rađena kombinovanim žicama. Manje kompozicije rađene ovim postupkom su izrađivane uz pomoću ramova za tkanje.

četvrta fotografija

druga fotografija

peta fotografija

treća fotografija

PRILOZI

Pisani deo master rada

pdf
back to top