Otvorene prijave mladih talenata za nagrade za 2022. godinu u okviru inicijative Evropske komisije Novi evropski Bauhaus

neb 2022

Nakon prošlogodišnjeg uspeha konkursa, kada je stiglo više od 2000 prijava iz cele Evrope i šire, kroz poziv 2022. godine biće nagrađeni novi nadahnjujući primeri promena u našem svakodnevnom životu, životnim prostorima i iskustvima. Kao i dosad, ovogodišnje nagrade su namenjene mladim talentima, ali i postojećim projektima, a nagrađuju se održivost, inkluzija i estetika kao i ostvarivanje načela evropskog Zelenog plana u našim zajednicama.

Nagrade će prepoznati i postojeća estetska, održiva i inkluzivna dostignuća i podržati mlađu generaciju da dalje razvijaju nove koncepte i ideje.

 

Nagrade će biti dodeljene u 4 različite kategorije koje odražavaju tematske osnove transformacije identifikovane tokom faze zajedničkog dizajna novog evropskog Bauhausa i inspirisane su stavovima i iskustvima hiljada građana i organizacija EU:

  • ponovno povezivanje s prirodom;
  • povratak osećaja pripadnosti;
  • davanje prioriteta mestima i ljudima kojima je to najpotrebnije;
  • podsticanje dugoročnog i integrisanog razmišljanja o životnom ciklusu u kružnom industrijskom ekosistemu.

Prijave će se ocenjivati s obzirom na tri temeljne vrednosti inicijative: održivost, estetika i inkluzija. Prijaviti se mogu učesnici iz svih država članica EU, ali i ostatka sveta ukoliko se njihovi projekti i ideje nalaze u Evropskoj uniji.

U svakoj od tematskih kategorija postoje dve paralelne potkategorije:

  • Nagrada za Novi evropski Bauhaus” za postojeće završene projekte
    • Pobednici će dobiti 30.000 evra i komunikacioni paket
    • Drugoplasirani će dobiti 20.000 evra i komunikacioni paket
  • Zvezde u usponu Novog evropskog Bauhausa” za ideje mladih talenata mlađih od 30 godina
    • Pobednici će dobiti 15.000 evra i komunikacioni paket
    • Drugoplasirani će dobiti 10.000 evra i komunikacioni paket

Ko se može prijaviti i do kada?

Mogu se prijaviti i državljani EU kao i državljani država izvan EU, sve dok je njihov koncept, ideja ili projekat razvijen i/ili fizički lociran u EU. Zajedničke/partnerske i konzorcijumske prijave su takođe moguće, sa istim kriterijumima kao i za projekte bazirane na teritoriji EU.

Mladi od 30 godina se mogu prijaviti za oba konkursa – Nagradu za Novi evropski Bauhaus i Zvezde u usponu Novog evropskog Bauhausa. Promoteri projekata stariji od 30 godina mogu se prijaviti za Nagradu za Novi evropski Bauhaus sa projektima koji su završeni u poslednje dve godine (stariji projekti nisu podobni).

Kako se prijaviti?

Da biste se prijavili, posetite namensku platformu gde ćete pronaći više informacija o različitim kategorijama nagrada, detaljan vodič za podnosioce prijava i zvaničnu kontakt tačku za nagrade. Aplikacije se mogu menjati sve dok su u režimu nacrta.

Prijave su otvorene do 28. februara 2022. godine u 19 sati po srednjoevropskom vremenu.

VIŠE INFORMACIJA

Evropska komisija objavila imena dobitnika nagrada za Novi evropski Bauhaus (2021.)

back to top