Dodela nagrada za novi suvenir Lepenskog Vira

IMG 20231110 101428241 scaled

Dodela nagrada povodom konkursa za novi suvenir Lepenskog Vira održana je u biblioteci Fakulteta primenjenih umetnosti u Beogradu. Direktor turističkog prostora Lepenski Vir, gospodin Vladimir Nojković, podelio je vredne nagrade koje će biti od velike koristi našim studentima: laptop računar visokih performansi, tablet sa olovkom i pet 3d printera.

Cilj konkursa bio je idejno rešenje suvenira koji bi upotpunio prezentaciju jedinstvenog arheološkog lokaliteta na svetskom nivou. Jedan od zadataka bila je realna proizvodnja suvenira u organizaciji lokaliteta, aktiviranjem zaposlenih u periodu smanjene posećenosti. Dakle, izazov za studente koji su se potrudili i realizovali rešenja koja pored kreativnosti poseduju i izvodljivost.

Prvonagrađeno rešenje studenta četvrte godine osnovnih studija Primenjenog vajarstva, Vuka Šćepanovića iz Nikšića, prepoznato je od strane žirija kao artefakt koji na više nivoa nudi dobar odgovor na zadatak konkursa. Komplet od tri sapuna, upakovan u originalnu ambalažu koja izborom materijala i kolorita upotpunjuje celinu koju čine ručno pravljeni sapuni sa aromom oraha, tise i koprivića, biljaka sa tog podneblja. Najzanimljiviji element suvenira čini mala figura lepenca zalivena u sapun. Faktor iznenađenja i utehe kad se sapun potroši.

Druga nagrada pripala je studentu treće godine Primenjenog vajarstva, Petru Markoviću iz Beograda, za rešenje pod nazivom „Adam”. Kreativno rešenje za grumen u kojem se nalazi figura od keramike. Suvenir namenjen deci koja vole da istražuju.

Treća nagrada pripala je studentkinji treće godine Primenjenog vajarstva, Sanji Mihajlović, za suvenir u obliku figure lepenca koja se klati – Gegavac. Svojevrsna igračka suvenir.

Ostali nagrađeni studenti:

Milena Đukić, Marko Blanuša, Petar Božović, Damjan Božović.

Pohvaljeni studenti:

Marija Jovanović, Ivana Jevtić, Ivana Milanov.

Konkurs je sproveden i radovi izvedeni uz podršku i mentorstvo Marka Crnobrnje, višeg umetničkog saradnika na odseku Primenjeno vajarstvo.

back to top