Изложба студентских радова „Бити исти, бити посебан“ поводом 75 година ФПУ

studentska insta 1

ИзложбаБити исти, бити посебанбиће отворена у петак 24. новембра у 18 часова, у Конаку кнегиње Љубице, на адреси Кнеза Симе Марковића 8.

 

Факултет примењених уметности у Београду, ове године обележава 75 година постојања. У оквиру јубилеја, Факултет организује изложбу најрепрезентативнијих и најзапаженијих остварења студената ФПУ, у периоду од 2018. године до данас. Изложба под називом „Бити исти, бити посебан“ обухвата дипломске и мастер радове из свих области које се проучавају на Факултету примењених уметности. Публика ће имати прилику да погледа укупно 43 дела, али и да погледа пројекцију анимираних филмова у оквиру пратећег програма изложбе.

Након успешно реализоване изложбе радова наставника и сарадника ФПУ током јула текуће године, ова изложба представља други у низу догађаја које Факултет примењених уметности организује поводом обележавања јубиларних 75 година. До краја године биће уприличена промоција нове монографије и издања ФПУ, као и централна свечаност на Дан Факултета, 27. новембра.

Из каталога: ,,(Садржај изложбе) чини материјал из свих креативних, стручних и научних поља која се проучавају на Факултету примењених уметности, расутих у погледу теме, медија, у погледу приступа стваралаштву и временског оквира настајања. Своје мисли, измаштавања, знања и погледе, односно делове својих стварности, студенти су превели у елементе и знакове својих дисциплинау слово, боју, материјал, облик, стварајући дела која учествују у репертоару најразноликијих људских делатности. Неки студенти истражују своју луталачку природу; неке студенткиње започињу пут откривања корена и архетипова женског принципа у властитој породичној историји; поједине студенткиње показују да постоји и фрагилнија крхкост од оне коју смо ми познавали и слободнија слобода од оне коју смо ми упражњавали; поједини студенти уважавају простор слободног времена и релаксације како би га обогатили функционалним решењима, а неке студенткиње темељно истражују осетљиве групе и најважније потребе у одрастању вођене идејом инклузивности која често изостаје у нашем стварном окружењу данашњице.

Упркос хетерогености и многострукости, постоји једна заједничка линија за радове у оквиру изложбе, а то је младалачка култура која истовремено представља тежњу за уклапањем и оправдавањем очекивања, али и противтежњу томе, настојећи да преиспита, изигра и изокрене преовлађујуће тенденције како би направила помак и промену.’’

 

Скромни почеци образовања у области примењених уметности сежу још у период 19. века. Неколико месеци после оснивања Српске цртачке и сликарске школе Кирила Кутлика, 1895. године, отпочела је прва организована настава примењених уметности у Србији. Друштвене околности дозвољавају да се 1938. године, по програму и идејама Баухауса, оснује Школа за примењену уметност у Београду, која је 1948. године прерасла у Академију за примењене уметности, а од 1973. године мења назив у Факултет примењених уметности.

У свом вишедеценијском развоју, као образовна институција која спаја уметност, науку, инжењерство, дизајн као и заштиту уметничког и културног наслеђа, ФПУ се континуирано мења и прилагођава потребама друштва у целини, представљајући јединствен факултет са тако дугом традицијом и спектром обједињених креативних и иновационих делатности, примењених у најразличитијим аспектима друштвеног развоја.

Као академско средиште стваралаштва, истраживања и иновације, ФПУ данас пружа студентима образовање у 16 различитих креативних поља, унутар 4 студијска програма – Дизајн (Индустријски дизајн, Текстил, Унутрашња архитектура и дизајн намештаја); Примењена уметност (Керамика, Савремено одевање, Сценографија, Сценски костим, Примењено вајарство, Примењено сликарство); Визуелне комуникације (Анимација, Дигитални графички медији, Графика и књига, Графички дизајн, Фотографија), Конзервација и рестаурација (Конзервација и рестаурација Слика и уметничких дела на папиру, Скулптура и археолошких предмета).

Изложбу „Бити исти, бити посебан“ можете погледати од 24. новембра до 10. децембра 2023. године, у Сали под сводовима, у Конаку кнегиње Љубице. Улаз на изложбу је бесплатан.

У склопу пратећег програма изложбе, моћи ћете да погледате избор студентских анимираних филмова, у биоскопу ,,Драган Гага Николић’’, у УК Пароброд, у периоду од 27. новембра до 2. децембра, сваког дана у 20 часова. Улаз на пројекције је бесплатан.

Кустоскиња изложбе: Милица Перић / Продуценткиња изложбе: Анђела Јовановић / Графички дизајн: Андреј Долинка

Изложбу су подржали и помогли Министарство културе Републике Србије, Градски секретаријат за културу града Београда, Музеј града Београда, Музеј савремене уметности, Музеј науке и технике, Музеј примењене уметности, Бирра Моретти.

back to top