Изложба слика Милице Црнобрња Вукадиновић – Колекција

Milica KOLEKCIJA 1 scaled

Позивамо Вас на отварање самосталне изложбе слика  Милице Црнобрња Вукадиновић

КОЛЕКЦИЈА

у четвртак 6. јуна у 19 часова  у Продајној галерији “Београд”,
Косанчићев венац 19, Београд

Изложба траје до 24. јуна 2024.

 

Изложба под називом „Колекција“ заснива се на поступцима ре-извођења и превођења у други медиј радова који су од времена настанка постали део различитих институционалних збирки (Савремена галерија УК Ечка Зрењанин, Центар за графику и визуелна истраживања Академија Београд, Културни центар Гроцка, Музеј Козаре Приједор).  Полазиште за поставку представља групација радова из циклуса „Симулације“ коју чине колажи у антикварним рамовима са интервенцијама различитим поступцима и материјалима (фотографија, новинска хартија, огледала, вез и др.), а били су део истоимене изложбе у простору Продајне галерије “Београд” у новембру 2012. године.
(…)
“Интегрисањем и једновременим приказивањем артефакта из више различитих збирки на актуелној изложби у Продајној галерији „Београд” под називом „Колекција” ауторка прижељкује потенцијална читања која би радове интерпретирала као јединствен корпус једне новостворене колекције настале управо у галеријском амбијенту где су они првобитно приказани у форми и у контексту првог оригинала. Уметничка интервенција, конципирана као екстензија трајања у реалном времену, почива на ре-извођењу и измештању у други просторни и концептуални оквир. У том смислу и целокупан опус ауторке може се разумети као лични архив где се стратегијом аутоцитата увек изнова ревитализује многострукост егзистенције у промењеним условима излагања. Репетиција, медијска трансформација и презентација у другом уметничком, излагачком или културолошком контексту, истовремено подстиче активно преиспитивање позиције и амбивалентног статуса уметничког дела као субјекта/објекта тржишног система. Ауторка овде реферира на специфичност профила галерије као места размене и подстицаја како непосредне продаје, тако и најразличитијих облика јавног и приватног колекционирања.”

Историчарка уметности Сања Тодосијевић (из предговора каталога)

Милица Црнобрња Вукадиновић (1975) дипломирала је, магистрирала и одбранила докторски уметнички пројекат на Факултету ликовних уметности у Београду. Дипломирала је и на Академији Српске православне цркве за уметност и конзервацију у Београду. Активно излаже на самосталним и групним изложбама и уметничким фестивалима у земљи и иностранству. Награђена је два пута наградама ФЛУ ”Љубица Цуца Сокић” и Дипломом Шестог бијенала цртежа Србије у Панчеву. Ради на Факултету примењених уметности у Београду као ванредни професор Уже уметничке области Цртање и сликање.

 

back to top