Изложба слика и дизајна књига Миодрага Вартабедијана Варте и промоција монографије

Mladenovac Varta Plakat

Изложба слика и дизајна књига Миодрага Вартабедијана Варте и промоција монографије „Миодраг Вартабедијан Варта и његова сликарска породица”

На промоцији ће говорити Радиша Маринковић, историчар уметности, Славомир Војиновић, новинар и публициста, др. ум Анамарија Вартабедијан, сликар и графички дизајнер – аутор монографије и Велибор Катић, кустос Музеја Младеновца.

Монографија „Миодраг Вартабедијан Варта и његова сликарска породица” посвећена је сликару, графичару, дизајнеру и професору, а изашла је поводом 90 година од његовог рођења, са жељом да се прикаже сваки сегмент Вартиног изузетно богатог стваралачког опуса, као и раздобље у коме је стварао.

Уводни текст монографије истиче највреднију карактеристику Вартиног рада – везаност за традиционалне симболе и њихово транспоновање у савремену уметност и графички дизајн. Употпуњен је поглављем књиге – „О Вартином стваралаштву су писали”, са објављеним текстовима истакнутих историчара уметности и ликовних критичара, који су богато илустровани репродукцијама његових дела – од графике, преко илустрације, вартаграфија, слика, до опреме књиге и графичког дизајна. Заокружују га и текстови о његовом педагошком раду као и стваралачком раду у родном Младеновцу. Цело поглавље о Варти завршава се биографским аутопортретом и личним фотографијама које документују његов живот и рад. Други део књиге посвећен је сликарској породици Вартабедијан, са кратким освртом на уметничку делатност, и репродукцијама радова – Душанке, Давида и Анамарије.

Вартина изложба у Музеју Младеновца осмишљена је као мала ретроспектива на којој је представљено 18 слика из периода од 1983. до 2009. године из кључних фаза његовог уметничког рада у техници вартаграфије, сувог пастела, уља на платну или акрилика на платну. Изложене слике су у власништву институција или приватном власништву на подручју Градске општине Младеновац, што чини ову изложбу специфичном и непоновљивом (слике из збирке Центра за културу и туризам Младеновац, Музеја Младеновца, ГО Младеновац, из приватног власништва породице и пријатеља). Изложени су и радови из области графичког дизајна и илустрације – избор књига које је уметнички опремио и обликовао, али и дизајн каталога за Ликовну колонију Младеновац чији је био председник савета 10 година.

Промоција и отварање изложбе – среда 23. 8. у 19 ч
Музеј града Београда – Музеј Младеновца
Kраља Александра Обреновића 69
Младеновац

8 – 10. 9. 2023

back to top