Антиматерија, изложба Љубице Јоцић Кнежевић

02 Ljubica Jocic Knezevic 1

Кустос изложбе: Јелена Поповић
Организатор: Музеј примењене уметности, Београд
Отварање изложбе: субота, 4. септембар 2021. године, у 19 сати
Изложба је отворена до 28. септембра 2021. године.

Самостална изложба керамичарке и ванредне професорке на Факултету примењених уметности у Београду, др ум. Љубице Јоцић Кнежевић, Антиматерија организована је у оквиру Салона савремене примењене уметности МПУ. Изложба представља наставак истраживања која се надовезују на уметнички докторски пројекат завршен 2018, али и на фазе у раду које су му претходиле. Испитујући границе између керамичке уметности и дизајна, а у контексту савремених техничких и технолошких достигнућа, изложба Антиматерија сублимира сва досадашња истраживања и повезује их са новим радовима који су настали 2021. године. Поставка настоји да укаже на хронолошко и тематско исходиште уметничког експеримента са порцеланом, рушећи традиционалан приступ керамици. Испреплетане и динамичне структуре, апстрактне форме, контрасти црног и белог порцелана, стварају префињене и елегантне радове аутентичног уметничког рукописа. Користећи различита средства презентације, сви сегменти изложбе се надограђују, а све у циљу изузетно слојевитих порука које шаљу. Ови радови се могу читати као реакција на глобализам и друштвено отуђење савременог дигиталног доба. С једне стране, они представљају критику савременог друштва, а са друге га славе указујући на неминовност његових промена. Изложба је инспирисана и истраживањима антиматерије, дуалитета и контраста између доброг и лошег, позитивног и негативног, склада и несклада.

Љубица Јоцић Кнежевић је завршила последипломске студије на Факултету примењених уметности у Београду (2001), а докторирала је са темом Керамика и екран – елементи наслеђа и савремена дигитална технологија на истом факултету 2018. године. Специјализирала је керамичку скулптуру и керамичке технике у Развојној дивизији Института за керамику и дизајн, Тајими, Јапан (Tajimi Ishoken City Pottery Design and Technical Center, Japan), уз Бунка-ћо стипендију за културу. Члан је Интернационалне академије керамике ИАК-АИК, под покровитељством УНЕСКА, са седиштем у Женеви од 2011.Изабрана је 2020. у звање ванредног професора на Факултету примењених уметности Универзитета уметности у Београду. Добитница је многобројних награда од којих се издваја Бронзана награда и награда Гифу префектуре за изванредне резултате на Међународном такмичењу савремене керамике – МИНО, Музеј керамике Мино, Јапан; Merit Award – награда за заслуге, Бијенале савремене керамике, Јинге музеј керамике, Нови Таипеи, Тајван; SOFA SELECTS Аward 2014, SOFA CHICAGO, Special Selections Chosen by Curators, Designers and Critics, Софа Експо, Чикаго, САД ; Почасна диплома, номинација Монике Гас, директорке Вестервалд музеја, Европска изложба керамике, Награда Вестервалда, Немачка и Награда Привредне коморе – Premio Cersaie Di Edi. Cer SPA, Сасуоло, за најбоље дело које сједињује керамичку скулптуру и дизајн, 58. Премио Фаенца, Музеј међународне керамике, Италија. Излагала је на тринаест самосталних и бројним колективним изложбама у Аустралији, Италији, Шпанији, Јапану, Хрватској, Словенији, САД-у, Великој Британији, Аустрији, Румунији, Кореји, Ирској, Тајвану, Индонезији, Немачкој, Макау, Холандији и Србији.

02 Ljubica Jocic Knezevic 1 02 .Analytic concept of breaking up the game into larger or smaller operations 2 scaled 03 Ljubica Jocic scaled Officine Saffi Lab Artist in Residence Ljubica Knezevic Jocic 16 scaled

back to top