Izložba Nenada Nastića „Mape imaginarnih gradova”

Tekst i fotografije su u prilogu, lokacija je . Naslov izložbe slika je Izložba Nenada Nastića, višeg umetničkog saradnika na Fakultetu primenjenih umetnosti u Beogradu, „Mape imaginarnih gradova”, otvorena je 26.11. 2021. u galeriji Sretena Stojanovića u Prijedoru i traje do 26.12.2021.

Nenad Nastić spada u srednju generaciju slikara. U njegovoj bogatoj biografiji se može videti da se, pored štafelajnog slikarstva, bavio i restauracijom zidnih srednjevekovnih slika u najznačajnijim crkvama i manastirima. Radio je i na oslikavanju crkava, izvodio murale, mozaičke komozicije i slike u zgrafito tehnici. Značajan deo u njegovoj biografiji zauzima rad u tehnici fuzionog stakla koja spada u novije tehnike i kojom se bavi mali deo umetnika. U zadnjoj deceniji bavi se i pedagoškim radom na Fakultetu primenjenih umetnosti u Beogradu. Ova izložba je deo doktorskog umetničkog projekta na kome radi nekoliko godina.

Slike Nenada Nastića u zrelijoj fazi spadaju u autentične i prepoznatljive kompozicije mapa gradova rađene skoro apstraktno u više tehnika (akrilik, mozaik, zgrafito, fuziono staklo). Na razmeđi apstraktnog i realnog, znaka i figure, modernog i tradicionalnog, umetnosti i topografije Nastić uspeva da stvori likovnu poetiku od sasvim prozaičnog predmeta kava je mapa grada koja ima praktičnu primenu. On je, kao i galavni junak iz pomana „Karta i teritorija“ Mišela Uelbeka sliku i crtež pretvorio u priručnik za putovanje unutrašnjim svetovima gde je on i putnik i vodič.

Na ovoj izložbi Nenad nam pokazuje da je napravio korak dalje. Mape se polako gube i sve više se pojavljuje apstrakcija koja nas ponovo navodi na putovanje u unutrašnji svet u kome su mikrokosmos i makrokosmos povezani i isprepletani. Mapa se pretvara u mural, detalj lavirint, vrt. Telo koje se sastoji od drugih manjih tela. Crtež i slika u kojima su upisani drugi crteži i slike. Tu se mogu naslutiti fantastične zveri sačinjene od malih životinja i insekata koje se nalaze u prostoru između svesnog i podsvesnog, svetlosti i senke, ništavila i postojanja.U pitanju je iskreno stvaralaštvo koje ničim ne podilazi posmatraču a ponajmanje željom da se dopadne ili svrsta u neku pouzdano određenu likovnu kategoriju.

Na crtežima Nenad ponovo pokazuje nastojanja ka lutanju ne samo na papiru u ime likovne slobode već trajnje ljudske potrebe za putovanjem. Sva životna iskustva su skupljena na njima i transformisana kroz sopstvenu prizmu u veoma ličan stav. Realni svet se gubi i meša sa unutrašnjim gde se emocije prepliću sa iskustvom stvarajući nadrealni svet jedinstven i ličan.

Slobodan Kajtez

65x40 scaled 80x100 braonkasta 80x100 zeleni okvir osnovne boje 80x100 zuto bordo plavicasta 80x100 zuto plava

IMG 20211110 170822 scaled

IMG 20211110 171013 scaled

IMG 20211110 171130 scaled

back to top