Izložba studenata modula Tekstil „Harmonija na podu”

Aleksandra Andjic

Izložba „Harmonija na podu” otvara se u utorak 7. decembra 2021. u N.O. Concept galeriji (Poenkareva 3, Dunav stanica, Beograd) u 19 č. i biće otvorena do 18. decembra 2021. godine.

Izložba, pod nazivom „Harmonija na podu”, prezentuje izbor radova šest studenata, sada već master dizajnera, nastalih u toku nastave na predmetima Oblikovanje tkanog tekstila i Tekstil u periodu od 2014. do 2019. godine. Predmeti su deo nastavnog programa master akademskih studija Univerziteta umetnosti u Beogradu, Fakultet primenjenih umetnosti, studijski program Dizajn, modul Tekstil.

Cilj predmeta je podsticanje ličnog izraza u objedinjavanju likovno-estetskih, tehničko-tehnoloških postupaka pri dizajniranju tekstilnih podnih obloga različitih namena. Za ovu priliku je napravljen izbor dizajnerskih rešenja za tepihe koji su predviđeni za ručno čvorovanje, taftovanje i industrijsku proizvodnju.

Autorke su uspešno artikulisale i sintetizovale svoje znanje i veštine u kontekstu kreativnog rada u oblasti dizajna tepiha. Izbor tema kao polazište za projektne zadatke je širok i kreće se od etnološke građe Srbije, preko nadahnuća drugim kulturama do ličnih poetika. Odabrani radovi predstavljaju izbalansirani dizajnerski pristup, koji objedinjuje složene zahteve: likovnost i originalnost u okviru trenda, tehničko-tehnološku izvrsnost i ekonomsku opravdanost.

Pored skica, projekata i simulacija u enterijeru na izložbi je prikazano pet tepiha koji su realizovani u okviru master radova studenata Aleksandre Anđić i Julijane Mićić. Tepihe je realizovala kompanija Tarket d.o.o. iz Bačke Palanke.

mr Zlatko Cvetković vand. prof.

Aleksandra Andjic Cveta Sebez Tepih Dijana Lepojev Tepih Ivana Kustudic Tepih Julijana Micic Milica Todoric Tepih Pozivnica HNP s

back to top