Колаграфија Иване Флегар

Mockup 5 scaled

У среду 28. јула 2021. у 19 часова, у галерији Атријум Библиотеке града Београда (Кнеза Михаила 56) одржаће се промоција књиге Колаграфија, експерименти у графици, др ум. Иване Флегар. У току је и изложба колаграфских истраживања која ће бити отворена до 10. августа 2021. године.

„Колаграфија је, у својој суштини, експериментална техника која се најбоље учи кроз практични рад и самостално истраживање. Поступци и појединости које су описане у овој књизи проистекли су из властитих покушаја и погрешака. Ако графику (поступци ручне штампе) схватимо као игру којој треба прићи са одређеном дозом промишљености и озбиљности, из те комбинације ће увек настати добро решење.
На нашим просторима недостајала су целовита и уметнички поуздана, систематизована сазнања о овој техници.  Графичари су, сваки за себе, морали изнова и изнова да испробавају могућности и истражују материјале. Ова књига попуњава тај недостатак и на једном месту описује коришћене материјале и методе, омогућавајући даљи развој ове технике.
Тешко се могу наслутити правци и поставити границе у којима ће графика даље кренути, али експериментисање је реч која не тражи строго постављене параметре. Изузетно је занимљиво учествовати у непрекидном развоју графике и чаробно је посматрати тај развој, без обзира у ком правцу да крене.“

Mockup 5 scaled

back to top