Zatvorena je druga SmartArt izložba

DSC 4206 scaled

U okviru manifestacije SmartArt 2021 – „Umetnost i nauka u primeni: iskustvo i vizija” održana je izložba u periodu od 10. do 23. septembra 2021. godine u Galeriji N.O. Concept u Beogradu.

Izložba kao integralni deo SmartArt manifestacije upoznala je publiku sa inovacijama, potencijalima i izazovima pojedinačnih i kolaborativnih praksi koje estetizuju, oplemenjuju našu svakodnevicu i životni prostor, ali pokreću i nude rešenja za aktuelna društvena pitanja i probleme, ističući poziciju umetnika i dizajnera kao značajnog aktera u društvenim tokovima današnjice.

Svi radovi na izložbi su na svojstven način prikazali simbiozu umetnosti, dizajna, nauke, tehnologije. Cilj izložbe je bio da se pruži prostor, kontekst i podrška za vidljivost istraživačkih i inovativnih praksi mladih autora, pa su tako učesnici izložbe većinom bili studenti ili alumniji Fakulteta primenjenih umetnosti, koji su izložene radove i projekte završili u okviru osnovnih, master ili doktorskih studija.

Prema rečima kustoskinje izložbe Milice Perić, odabrani radovi osluškuju konkretne probleme i nude rešenja koja su ujedno i odgovor na složeni kontekst ali i podstrek za dalja inoviranja u tom polju. Pojedini radovi pak svojom otvorenošću nude prostor za učešće, za razmišljanje o gorućim i relevantnim pitanjima današnjice, te kroz svoj jezik i interaktivnu gramatiku, a tragajući za istinama, pružaju i nama umetnički podsticaj i nadahnuće za svesnije percepcije, tumačenja i predviđanja. Fuzijom i međudejstvom umetnosti, dizajna, nauke, digitalne tehnologije, autori su dali mogući odgovor ali i pokrenuli preispitivanje uzroka i posledica različitih paterna razmišljanja i ponašanja. Ponudili su dela kao mogući prostor i sredstvo za shvatanje, tumačenje i uobličavanje života, okoline i nas samih, a koje bismo mogli da prihvatimo kao potencijalne činioce koji će preoblikovati društvo.

Kustos izložbe:
Milica Perić

Umetnički savet izložbe:
doc. Biljana Branković, FPU
doc. Leonora Vekić, FPU
vanr. prof. Ljubica Jocić Knežević, FPU
doc. Tamara Panić, FPU
doc. Ana Prodanović, FPU

KATALOG IZLOŽBE

DSC 4206 scaled

back to top