Предавање Јање Ваљаревић на ФПУ

Otvaranje scen procesa A3 V2 scaled

Јања Ваљаревић је сценографкиња и костимографкиња, шеф Одсека за сцену и костим у Deutsches Theater-u у Берлину. Ова успешна европска уметница подједнако је активна и на немачким и на београдским позоришним сценама и студентима Сценографије ће отворити два уметничка процеса на којима тренутно ради. Уз скице и материјал приближиће начине читања великог, класичног дела које ће бити постављено на сцени Народног позоришта у Београду, и савременог текста који се поставља на сцени Deutsches Theater-a u Berlinu.

Предавање ће бити одржано у кабинету Сценографије, у петак 06.05. 2022. са почетком у 12.30h.

 

Биографски подаци

Јања Ваљаревић је дипломирала сценографију на Факултету примењених уметности у Београду 2006 године. После дипломе ради као слободан сценограф, сарадјује са редитељима као што су Никола Зависић, Јован Грујић, Attila Antal. Радила је сценографије за комаде “Ујка Вања”, “Господја министарка”, “Том Сојер и ђавоља посла”, “Мајстор и Маргарита”, “Иза кулиса“ итд.

2012. године прелази у Берлин где уписује мастер студије из сценографије на Техничком универзитету као стипендиста DAAD-a – Програм Позоришна сценографија и сценски
простор (Bühnenbild_Szenischer Raum). Завршава студије 2014 године са дипломом Master of Arts.

За време мастер студија сарађује са младим кореографима са програма HzT (Hochschule für Tanz): ради сценографију и дизајн светла за пројекат“Cut and Pasted” као и дизајн сцене за пројекат “Линије” који је подржан од стране Bauhaus фондације у Dessau-u. Сарађује такође са мастер студентима оперске режије (Музичка академија Hans Eisler): дизајн сцене и костима за оперу “Нова црвенкапа”,Tischlerei, Deutsche Oper.

До 2017. ради као асистент прво у Позоришту Максим Горки, затим у Deutsches Theater Berlin и сарађује са редитељима и сценографима као што су Andreas Kriegenburg, Stéphane Laimé, Jan Bosse, Stephan Kimmig, Harald Thor, Thilo Reuther, Душан Давид Паржизек, Jette Steckel, itd. 2018. године преузима Одсек сцене и костима у Deutsches Theater-u.

Паралелно ради као сценограф и костимограф. Неки од пројеката: „Отац“, Deutches Theater Berlin, режија Dietrich Brügemann, „Наше тајне“, SLG Цеље, Словенија, режија Никола Завишић, „jedermann (stirbt)“, Deutsches Theater Berlin, режија Data Tavadze, „Читач“, Београдско драмско позориште, режија Борис Лијешевић.

Чланица је УЛУПУДС-а и сценографског немачког удружења „Bund der Szenografen“.

Јања Ваљаревић живи у Берлину и ради као шеф Одсека за сцену и костим у Deutsches Theater-u, као и слободни сценограф и костимограф.

www.janjavaljarevic.com

 

Otvaranje scen procesa A3 V2 1

 

 

back to top