Радионица и изложба AlNaFiCS: СИНЕРГИЈА АЛГИНАТА И ПРИРОДНИХ ВЛАКАНА

2022 Workshop Belgrad plakat1r scaled

Радионица AlNaFiCS (Alginate Natural Fiber Composite Structure) је пројекат који спаја инжењерство материјала са архитектуром, примењеним уметностима, дизајном и конзервацијом и рестаурацијом. Спроводи се кроз сарадњу Факултета примењених уметности Универзитета уметности у Београду (ФПУ) и Архитектонског факултета Техничког универзитета у Грацу (TU Graz).

Вођени професоркама др Миленом Ставрић са Архитектонског факултета TU Graz и др Иреном Живковић са ФПУ Универзитета уметности у Београду, студенти Факултета примењених уметности радиће на доприносу развоја еколошких биокомпозитних материјала. Овакав мултидисциплинарни приступ има за циљ да доведе до разумевања потреба сваког од наведених поља и, са интердисциплинарне тачке гледишта, има утицаја на генерално разумевање биокомпозита, њихове широке практичне примене и спектра употребљивости на различитим нивоима апликације.

На радионици која ће трајати пет дана, од 21-25. фебруара 2022. године, студенти ће имати прилику да кроз серије експеримената, испитују могућности употребе алгинатних композитних материјала као грађевинских материјала. Поштујући тенденције природног понашања макроалги (од којих се добија алгинат), али такође и вршећи експерименте кроз синергију алгината и различитих врста природних влакана, ради постизања стабилности, добиће се елементи различитих облика, почев од линеарних, па до мембрана и љуски, у композитној форми.

Да би се подигла свест о дугорочним позитивним ефектима које еколошки материјали настали током радионице имају на животну средину и економију, као и приближавања резултата радионице професионалној и општој публици, експериментални модели биће приказани у Музеју науке и технике у Београду, на изложби чије је отварање у петак 25. фебруара 2022 у 19h.

Битно је истаћи да је, осим мултидисциплинарног карактера ове радионице, веома важан и њен иновативан едукативни значај. Заправо, пројекат AlNaFiCS доноси последње трендове у развоју еколошких материјала и даје могућност студентима Факултета примењених уметности, да учешћем у овој радионици прошире своје знање стечено похађањем предмета из области материјала и раде на унапређењу својих обликовних вештина. Спајањем аналитичког приступа у посматрању материјала са експерименталним и практичним радом, студенти ће бити у могућности да упознају нове приступе и примене их директно у пракси. На овој радионици, студенати ће имати прилику да развију осећај за значај коришћења еколошких биокомпозитних материјала, са надом да ће бити амбасадори њихове употребе у будућности.

Радионицу и изложбу AlNaFiCS подржали су Аустријски културни форум амбасаде Аустрије у Београду, Музеј науке и технике из Београда и Еразмус+ програм Европске уније.

 

Репортажа Barainz tv-a о изложби ” Синергија Алгината”

2022 Workshop Belgrad plakat1r scaled

back to top