ФПУ на „Кинеској међународној образовној турнеји“

9 scaled

Факултет примењених уметности почетком априла био је део делегације која је ове године по први пут представила Србију на „Кинеској међународној образовној турнеји“ (CIEET2023) – Сајму Образовања Кине који се већ 28. пут одржава у Пекингу и коме је присуствовало више од 300 делегата из 25 земаља света, укључујући Аустралију, Јужну Кореју, Малезију, Сингапур, Велику Британију, Нови Зеланд, Америку и Малезију.

Делегацију Србије која је предвођена помоћником Министра просвете науке и технолошког развоја Бојаном Тубићем, чинили су др. Зоран Радојчић, редовни професор Факултета организационих наука и члан Савета Универзитета у Београду, др. Часлав Митровић, редовни професор Машинског факултета и директор Агенције за Квалификације, др Сања Алексић Ковачевић, редовна професорка Факултета ветеринарске медицине и члан Савета Универзитета у Београду, др Жељко Милосављевић, професор Стоматолошког Факултета и редовни професор Горан Чпајак, декан Факултета примењених уметности.

Делегација је учествовала и на Форуму кинеско – српске образовне размене и Конференцији поводом свечаног потписивања споразума о сарадњи. Форум представља важну платформу за окупљање и сусретање владиних званичника, стручњака и научника Кине и страних универзитета у циљу спровођења националних образовних политика, изградње пријатељске размене између кинеског и страног образовања и културе. Разговарало се о могућностима размене студената, условима и потенцијалима студирања како кинеских студената у Србији тако и наших студената на универзитетима у Кини.

Такође смо присуствовали свечаном отварању Заједничке Канцеларије Универзитета Србије у Кини (Serbian universities Co/office China) која ће бити посвећена искључиво повезивању и сарадњи између српских и кинеских универзитета, процени компатибилности између студијских програма на свим нивоима студија као и бризи о сваком студенту који буде студирао у Србији и у Кини. Како већ дуже време негујемо сарадњу у европским оквирима, имамо установљене међународне сарадње као и бројне интернационалне пројекте, предстојећа сарадња са Кином биће значајан искорак у ширење утицаја ФПУ, као и драгоцена размена искустава али и удружена стратегија иновативног развоја наставе, наставних кадрова и истраживања у оквиру високог образовања.

back to top