Конкурс за нови сувенир Лепенског Вира

konkurs scaled

К О Н К У Р С

за нови сувенир Лепенског Вира

Археолошки локалитет Лепенски Вир расписује НАГРАДНИ КОНКУРС за нови сувенир, намењен студентима свих нивоа студија Факултета примењених уметности у Београду.
Лепенски Вир је археолошки локалитет од изузетног значаја, који из године у годину има све већу посећеност и буди велико интересовање страних туриста. Посетиоци имају прилику да чују и виде интересантан садржај који би требало употпунити меморијабилијом коју могу понети са собом, што је и тема конкурса – НОВИ СУВЕНИР ЛЕПЕНСКОГ ВИРА.

ПРАВО УЧЕСТВОВАЊА
Наградни конкурс је отворен за студенте свих нивоа студија Факултета примењених уметности, Универзитета уметности у Београду.

ТЕМА КОНКУРСА
Потреба и жеља локалитета Лепенског Вира да добије ново и креативно решење сувенира долази с намером да се све подигне на виши комуникативни ниво са посетиоцима који препознају важност локалитета и своје искуство желе да понесу са собом у виду сувенира.

Сувенир је артефакт, физички предмет, који може поседовати и употребну вредност. Суштина сувенира није само његова физичка структура или облик, већ порука, емоција, комуникација, значење, као и нематеријалне карактеристике које он носи. Управо те карактеристике стварају везу између личности и места, односно догађаја на који се сувенир односи и у томе се огледа његова права вредност.

Конкурс се расписује за студенте свих нивоа студија, основне, мастер и докторске. Жеља организатора је да се добије иновативно, креативно и оригинално решење које укључује све одсеке.

ЦИЉ КОНКУРСА
Циљ конкурса је да се поред задовољавајућег визуелног решења дође и до могућности производње сувенира у оквиру комплекса. План је да се након одабира сувенира пружи и менторство у реализацији сувенира, односно помоћ у покретању производње.

Менторство се односи на тип сувенира, у зависности са ког одсека је дошло награђено решење. Као појашњење, ако би изабрано решење био сувенир од керамике, музеј Лепенски Вир би по инструкцијама ментора, који би могао бити неко од наших свршених студената на препоруку професора, дао сугестије у формирању производње сувенира: набавка пећи, набавка глине, припрема калупа, обука.
Дакле, један од циљева конкурса је и самоодрживост у оквиру локалитета и жеља да се ангажују и запосле људи из тог краја, који имају знање и склоности ка томе.

ТРАЈАЊЕ КОНКУРСА
Конкурс је интерног карактера,  расписује се 20.06.2023. и траје до 15.10.2023. године.
Заинтересованим студентима обезбеђена је стручна и информативна једнодневна екскурзија на локалитету Лепенски Вир, где ће имати прилику да се детаљно упознају са свим релевантим чињеницама и информацијама које би биле од помоћи за реализацију идејног решења. У организацији музеја Лепенски Вир  обезбеђен је превоз, ручак и повратак за Београд.

ПРИЈАВЉИВАЊЕ И  ПРЕДАЈА КОНКУРСНИХ РАДОВА

Пријем радова траје од 01.10. – 15.10. 2023. године
Пријављивање и предаја конкурсних решења врши се на два начина:

  1. у дигиталном формату  на  мејл адресу :   suvenirlepenskivir@gmail.com
  2. у просторијама вајарског одсека ФПУ на Звездари, радним данима од 09 – 12 часова.

ЖИРИ
Трочлани жири који чине два члана са Факултета примењених уметности у Београду и један члан одабран од стране Археолошког локалитета Лепенски Вир.

НАГРАДЕ
Конкурс је наградног карактера.
Прва награда: лаптоп рачунар
Друга награда: 3д штампач
Трећа награда:  таблет
Четврта награда: графичка табла

back to top