УЧЕШЋЕ ОДСЕКА УАДН НА 28. ЈУГОСЛОВЕНСКОМ ПОЗОРИШНОМ ФЕСТИВАЛУ У УЖИЦУ

IMG 4031 scaled

Одсек Унутрашња архитектура и дизајн намештаја, Факултета примењених уметности у Београду, учествовао је на 28. Југословенском позоришном фестивалу у Ужицу. У оквиру пратећег програма овог Фестивала, одсек УАДН реализовао је неколико догађаја:

ИЗЛОЖБА 02.11- 07.11.2023.
Холокауст – меморијални простори

Изложба и презентација радова студентске радионице Холокауст – меморијални простори, представљена је у оквиру 28. Југословенског позоришног фестивала у Ужицу.Ментори :
др Данијела Димковић, доцент
мр Тања Манојловић, редовни професор
Мирјана Милакић, доцент

Најбоља представа 27. ЈПФ у Ужицу, Ајнхман у Јерусалиму, у продукцији Загребачког казалишта младих, послужила је као полазна тачка анализе и промишљања студената, учесника радионице и суочила их са дубоким последицама Холокауста, које су сагледиве и данас. Резултат радионице је реализован у виду макета и презентација просторних решења меморијала Холокауста. Циљ радионице Холокауст – меморијални простори представља сагледавање памћења и сећања у представљању важног концепта на основу кога се установљава и почива конструкција простора, архитектура сећања и меморијализација Холокауста. Архитектонски/сценски простори сагледани као систем алузија, кодирањем реалних простора и нових налаза који су саставни део реализације и презентације простора сећања. Може се сматрати да је садржај сећања и простора неодвојив, јер се сећање не може развити без присуства унутрашњих записа које могу материјално, друштвено и симболички оживети.

РАДИОНИЦА 02.11- 04.11.2023.
Веза позоришног догађаја и простора града – ЕДИП/Софокле
Ментори:
др Данијела Димковић, доцент
Мирјана Милакић, доцент
Теодора Стојановић, докторанд/студент истраживач

Радионица испитује везу позоришног догађаја, представе Едип у извођењу Југословенског драмског позоришта из Београда и простора града у коме се представа изводи (Ужице). Циљ је испитивање релације имагинарних простора, дефинисаним текстуалним наративом и његовом реинтерпретацијом кроз позоришну представу, дубоко укорењеном у садашњи тренутак. Учеснице радионице, студенткиње IV године ОАС, УАДН: Анастасија Јосифовић, Тамара Маркоски, Симона Живковић, Ања Поповић, Анђела Јелић, Тијана Секуловић, Андријана Филиповић, Ивана Павловић, Катарина Ратковић, Милица Тешић.

ПРЕЗЕНТАЦИЈА 02.11.2023.
Презентација мастер рада Достојно Достојевског – Теодора Стојановић, докторанд/студент
демонстратор.

Инспирисана егзистенцијалистичком поетиком Достојевског, осећањима скучености и тескобе, атмосфером безизлазности и бесмисла у којима се јунаци његових дела налазе, али и њиховим витализмом у смислу трагања за решењем, за изласком из паклених кругова у којима су заточени, Теодора транспоновањем таквог амбијента осмишљава простор. Она поставља зидове у које ће појединац сигурно ударати, често из обичног ината, али зидове који га неће заустављати, већ који ће антиципирати проналажење излаза из лавиринта. Теодора такође ствара и кутак у којем појединац може да се настани, испуњава га собом, и може га осетити својим. И то не било који кутак, већ онај који ће омогућити да садржај, тј. књига, говори о себи а не о контексту у коме се налази, не о простору. И да простор говори о себи а не о садржају који га испуњава. Онај кутак у коме ће човек говорити о себи и бити садржај… другоме човеку и другога човека.

back to top