Izložba „Opipljiva prisutnost” (Presenza Tattile) u Ambasadi Italije u Beogradu

zastava1 scaled

U četvrtak 16. marta svečano je otvorena izložba vajara Gorana i Milije Čpajka „Opipljiva prisutnost” (Presenza Tattile) u Ambasadi Italije u Beogradu.

Izložba u organizaciji Ambasade i Italijanskog instituta za kulturu u Beogradu, prikazuje 17 najpoznatijih dela dvojice umetnika koji su svojom profesionalnom karijerom i svojim radom doprineli jačanju kulturnih veza Italije i Srbije.

Prilikom svečanog otvaranja, ambasador Italije u Srbiji, Njegova Ekselencija Luka Gori istakao je  da: „Život i delo Gorana i Milije Čpajka pokazuju snagu kulturnih odnosa Italije i Srbije. Izložba, koju smo rado ugostili, rezultat je ličnih priča i umetničkih putovanja autora koji su živeli i usavršavali se u Italiji i Srbiji“.

Ova izložba je uvod u niz događaja posvećenih kulturnoj diplomatiji u okviru Poslovno-naučnog foruma koji će biti održan u Beogradu 21. i 22. marta.

Izložba će biti otvorena za posetioce 23. marta 2023. od 15.00 do 17.00 časova i 30. marta od 10.00 do 12.00 časova u rezidenciji ambasadora Italije u Beogradu (Bircaninova 9/A). Za ulazak je neophodna registracija putem mejla na adresu  segret.belgrado@esteri.it.

 

Goran Čpajak (Prijepolje, 1963) specijalizovao se na Odseku za skulpturu na Fakultetu primenjenih umetnosti u Beogradu a njegovo interesovanje za skulpturu vodi ga u italijanski gradić Pjetrasanta, poznat po svojim mermernim kamenolomima. U kosmopolitskoj i umetničkoj atmosferi prožetoj prašinom mermera, ovaj vajar počinje da eksperimentiše sa svojim umetničkim formama i tokom godina izlaže na oko 40 samostalnih i grupnih izložbi na pet kontinenata i osvaja više međunarodnih nagrada. Njegove skulpture nisu samo izložene u muzejima širom sveta već i na trgovima i javnim mestima. I danas živi na relaciji Srbija – Italija. Dekan je Fakulteta primenjenih umetnosti u Beogradu i redovni profesor na odseku Primenjeno vajarstvo.

 

Milija Čpajak (Pjetrasanta, 1994) odrasta u Italiji i Srbiji, zemljama koje imaju jak uticaj na njegov umetnički rad. Milija je završio studije vajarstva na Fakultetu likovnih umetnosti u Beogradu gde se posvetio istraživanju raznih materijala. Učestvovao je na brojnim međunarodnim izložbama. Kao gostujući umetnik na manifestaciji Mermer i zvuci u Aranđelovcu napravio je skulpturu izloženu u javnom prostoru (2020). Milija koristi organske i neorganske materijale u svojim skulpturama i instalacijama kao što su smola, mermer, aluminijum i bronza. Teme koje ga zanimaju povezane su sa odnosima kulture i prirode.

 

back to top