СИТОЗИН – Конкурс за студенте ФПУ

sve 2024. solidarnost zajedno scaled

СитоЗин у техници сито штампе је пројекат који смо 2022. покренули на студијском програму Визуелне комуникације, на Факултету примењених уметности у Београду. Идеја је да сваке године 5 студената, чији су радови изабрани на конкурсу, добије прилику да направи издање у овој форми, на одређену тему. СитоЗин је подршка студентима у реализацији ненаставних, слободних замисли а у циљу оживљавања графичке праксе сито штампе коју видимо као технику која је довољно отворена, флексибилна, савладива, креативна и приступачна, те у том светлу погодна за реализацију студентских пројеката. СитоЗин представља једну грану активности [с]БУК пројекта који за циљ има да под својом капом окупи све што укључује уметност књиге.

Конкурс је намењен свим студентима ФПУ. Решења могу бити индивидуална, али и тимска. Ове године тема је СОЛИДАРНОСТ*.

*СОЛИДАРНОСТ:

Тема солидарности нас може асоцирати на пријатељство, емпатију и тиху подршку, утеху, кохезију, повезивање, али и на протесте, радикалне акције, гласне говоре. Солидарност је значајна за индивидуални и друштвени опстанак, а колико су уметници и уметнице и њихове праксе, витални елементи солидарности у процесима који опомињу, предвиђају, подржавају, саосећају и покрећу дубоке трансформације, варирало је и варираће увек у зависности од друштвеног миља, трендова, територије…

У савременим заједницама различитости и подела, улоге и покрети солидарности постају уједно и релевантнији и замршенији. Солидарни у љубави и помоћи, солидарни против похлепе и угњетавања, солидарни у патњи незаштићених и заборављених, солидарни са уметношћу самом, солидарни са професијом или положајем уметника (такође је примењиво заменити реч “уметника” речју “студената”), солидарни у подршци – коме, чему и зашто?

Слободни сте у потпуности да читате појам солидарности у складу са вашим опредељењима и у складу са вашим блиским али и ширим окружењем, тренутним дешавањима, али и да га у целости преместите у простор имагинације, прошлости, будућности…

Зграбите своје алате и покажите како изгледа ваше место и глас солидарности! Чекамо ваша решења од којих бирамо само 5!

О одабиру радова одлучиваће жири у саставу: Андреј Долинка, Софија Пашалић, Милица Стојанов, Ненад Трифуновић и Оливера Батајић Сретеновић.

Важне напомене:
Након одабира радова биће организовано уводно предавање на којем ће се разговарати о припреми за штампу зина и о терминима штампања. Након завршетка штампе свих зинова, уследиће завршно окупљање у форми радног и веселог заједничког склапања зинова и прославе другог по реду успешно завршеног СИТОЗИН пројекта!

Важне техничке напомене за ЗИН:
Формат 50×70цм:  Једна страна представља плакат и реализује се у једној боји, док се савијањем добија могућност да се на супротној страни, на 6 страница (плус насловна страна и полеђина) распореди визуелни и/или текстуални наратив, изведен у две боје. Студенти сами бирају боју свог издања.

Макету за распоред елемената и објашњење за савијање добићете у оквиру конкурса.
Тираж: Укупно се штампа 50 примерака од којих ће студенту/студенткињи припасти 20 примерака а Факултету остаје 30.

Трошкове материјала сноси Факултет.

Подаци за импресум (обавезан део сваког ЗИНА – углавном на полеђини, односно осмој страници):
СОЛИДАРНОСТ СитоЗин #2, 2024.
СитоЗин студената студијског програма Визуелне комуникације
вол. 2 бр. 1…, април/2024 (одредићемо бројеве након договореног распореда штампе, па ћемо их накандно додати)

Издавач: Факултет примењених уметности у Београду, Краља Петра 4
За издавача: ред. проф. Горан Чпајак, декан Факултета
Аутор/ка зина: Име и презиме, модул, година студија
Штампа: ФПУ/ радионица за ситоштампу
Сарадница за сито: Софија Пашалић
Тираж: 50
Жири: Андреј Долинка, Софија Пашалић, Милица Стојанов, Ненад Трифуновић и Оливера Батајић Сретеновић

Радове слати на адресу sito.zin@fpu.bg.ac.rs  до 07.04.2024.

Уколико имате било каква питања пишите на sito.zin@fpu.bg.ac.rs

 

Календар рокова

Почетак конкурса:
петак, 08.03.2024.

Крај конкурса:
недеља, 31.03.2024.

Продужен рок до недеље, 07.04.2024.

Објава резултата:
понедељак, 08.04.2024.

Уводно предавање:
понедељак, 08.04.2024.

Почетак штампе:
среда, 10.04.2024 (и наредни термини за штампу: четвртак 11.04, понедељак 15.04, среда 17.04, четвртак 18.04, четвртак 25.04)

Завршна журка и радионица:
понедељак, 29.04.202

ПРИЛОЗИ

Детаљније информације о Конкурсу

pdf

Плакат

pdf
back to top