Татјана Каравелић: Полихромија у камену

Asocijacija 1 1 scaled

Докторски уметнички пројекат

Изложбу „Полихромија у камену“ чини преко двадесет скулптура реализованих у оквиру четворогодишњих докторских студија на Факултету примењених уметности у Београду, из области примењеног вајарства. Уметничко-истраживачки пројекат предстваља синергију различитих научних упоришта, нарочито општа теоријска проучавања из области геологије и уметничких утицаја у циљу остваривања специфичног скулторског израза.

Полихромија, у овом докторско уметничком пројекту, темељи се на вишебојним потенцијалима унутар тродимензионалне форме, путем склапања, спајања и преклапања различитих врста стена у засебне апстрактне, асоцијативне, скулпторске целине. Кроз историју уметности, скулптуре од камена се реализују системом одузимања маса, док се у овом пројекту, поред одузимања камених маса концетрише и на систем додавања у материјалу. За извођење уметничких радова користи се камен који је традиционали материјал, у вези са тим, могућности напредних технологија, савремена и класична сазнања користе се у циљу повратка супротним вредностима, не деструкцији природе, већ у корелацији са истим, претендује да настане ново уметничко решење.

Суштински, овај уметничко-истраживачки пројекат указује на важност познавања материјала при скулпторском изражавању а све то са циљем стварања дела које се налази на супротној страни онога што је до сада било познато под термином полихромија. Један процес полихромије у скулптури, који је трајао више хиљада година и био је везан за човеково деловање на камен, овим уметничко-истраживачким радом биће заправо враћен на почетак, односно представиће се реверзабилни процес полихромије, у којем крајњи резултат неће бити везан за људски-уметнички фактор, већ ће полихромија бити препуштена деловању природних процеса уколико се оваква форма
у будућности постави у простору.

Реализоване скулптуре из докторско уметничког пројекта „Полихромија у камену“ биће први пут представљене у Галерији РТС Клуб-а од 11. јуна 2021. године.

Arhetip 2 scaled Asocijacija 1 1 1 scaled Dve boje 1 scaled Let 2 scaled Magmatizam 2 scaled Polihromija u kamenu 1 scaled

Страница из листа Новости, 26.6.2021. на којој је текст поводом докторско-уметничког пројекта „Полихромија у камену, изложба скулптура“. Након изложбе у РТС Клубу, која је трајала од 11. до 25. 06. 2021. реализована је сарадња са Тврђавом Голубачки град, где је изложба отворена од 27. 06. 2021. у Палати Твђава Голубачки град.

back to top