Изложба „Пролаз“ Тамаре Јокић и Теодоре Павковић

Plakatcr

“Како се удаљавају од Земље, душе имају осећај да их окружује све снажније јарко светло. Неки ће накратко видети сивкасту таму и имати осећај да пролазе кроз тунел или портал. … У том тренутку просечна душа види енергију у облику духа како јој се приближава.” – др Мајкл Њутн, “Судбина душа”

За разумевање радова уметница Теодоре Павковић и Тамаре Јокић неопходно је осврнути се на речи и истраживања доктора Мајкла Њутна, који је први карактерисао постојање “душе” и њену интеракцију са људским телом. Кроз халуцинације, и симболе који се приказују на јави и алудирају на постојање метафизичког и неопипљивог простора, он указује на присуство појава неопипљивих људским чулима, но не мање стварним; користећи се истим идејама и методама, кроз ликовни израз, две уметнице успешно нас уводе у метафизички свет кроз опипљиву материју и форму.

Медијуми кроз који се ове уметнице изражавају у први мах могу се чинити супротним; класично штафелајно сликарство и уљана техника супротстављају се савременој таписерији. Ипак, физичке одлике ствари нипошто нису оно чиме се ове уметнице баве, тако да је сасвим свеједно у којој техници је њихова идеја реализована; важна је искључиво сама идеја, и оно што се оне труде да открију и визуелно прикажу. Њихови процеси потраге можда јесу друкчији, но трага се за идентичном ствари: оне приказују “четврти степен” видљивости, невидљив људском оку ограниченом само на материјални и опипљиви простор. Оне реализују свој свет у ком је енергија која око нас протиче видљива, и поседује свој квалитет у форми, боји и материји. Успостављање интеракције у самој поставци даје печат уједињавања савременог текстила и традиционалног сликарства.

Дела ове две уметнице не дешавају се у физичком простору; но нипошто не можемо рећи да не приказују реалност. Реалност није само опипљиви свет који нас окружује, већ и све оно невидљиво и без физичких одлика; кроз своје радове, оне траже својеврсни “пролаз” у метафизички свет и истину ствари која је неминовна, која је свеприсутна али неопипљива људским чулима. За њих, уметник је неко ко својом израженом уметничком сензибилношћу поседује способност да наговести те истине, и даје јој физички квалитет кроз боје и форме. Кроз свој јединствени уметнички израз приближава публици свет метафизичког бескраја и истине.

Изложба „Пролаз“ биће отворена 15.2.2022. године у „No Concept“ галерији, у 18:00h и трајаће до 1.3.2022. године. Галерија је отворена до 20:00h због изречених мера због епидемиолошке ситуације.

back to top