Изложба ПОРТРЕТ повод и идеје

naslovna 02

Низ излагачких подухвата под називом Портрет започет је 2014. године, са идејом да овакав пројекат постане једна од традиционалних изложби које професори Факултета примењених уметности приређују на основу конкурса за студенте прве и друге године студија.

Пропозицијама конкурса подразумева се једно- образни формат папира (50 х 50 cm), као и да кандидати своје радове реализују у дисциплини цртежа. Ликовна тема радова је портрет, у слободној интерпретацији кандидата. До сада су се годишње изложбе одржавале у Галерији Београдске тврђаве, где се, приликом отварања, додељивала награда за цртеж портрета Миодраг Вујачић Мирски, у част некадашњем професору Факултета примењених уметности.

Прикупљени радови представљају богат ликовни материјал чијим приказивањем би се афирмисало стваралаштво студената који кроз овакве изложбе чине своје прве кораке у излагачкој делатности.

Досадашњи одабир радова обављали су Десимир Денић, редовни професор ФПУ и идејни творац овог пројекта и Тијана Којић, ванредни професор ФПУ. Сарадник на пројекту је и Софија Ракиџић, истраживач приправник.

Током трајања овог пројекта, прикупљено је око 200 студентских радова, од којих је, овом приликом, изабрано 20 репрезентативних цртежа из различитих годишњих селекција ових изложби.

Изложба се налази у холу Факултета примењених уметности
Краља Петра 4, Београд

back to top