Изложба студената прве године одсека Текстил [(T)ex] Libris 2

Изложба студената прве године одсека Текстил Факултета примењених уметности у Београду.

Отварање изложбе 19. јула 2023. године у 19 часова.

Галерија “Степениште”
Шуматовачка 122
Београд

(T)ex-libris 2 је изложба прве године студената Факултета примењених уметности у Београду, Одсека текстил има за циљ да представи процес реализовања једне од вежби којима се студенти уводе у широко поље дизајна текстила, као и радове настале на предмету Обликовање текстила 1. Уједно, изложба (T)ex-libris 2 је прво јавно, ванинституционално, представљање класе уписане у школској 2022-23 години.

Циљ вежбе је промишљање и ликовно истраживање засновано на личним афинитетима, жељама, идејама и стремљењима преобликованим у визулени елемент којим ће се означити одређени текстилни предмет или производ. Студенти су подстакнути да прођу комплексан процес рада у оквиру дизајна текстила, почевши од креирања елемената, дезена до предвиђања примене истих…

Рад сваког студента представљен је у три сегмента:

-фотографија аутора (документарног типа, али и као одраз одабране теме); димензије 13×18 цм

-књижица (приказује процес ликовног промишљања и креирања елемента и/или дезена); димензије 13×18 цм

-свитак (садржи идејна решења и симулације); димензије 20×100 цм

Сам наслов изложбе наговештава инспирацију аутора као производ људске потребе и жеље за означавањем власништва, а текстил као тактилно-визуелна утилитарна творевина отвара питања интимног и поседовања. Обликовањем елемената личног одраза, а затим усмеравањем на размишљање у контексту текстила отварају се и теме: О појавности и примени текстила у окружењу; О примени креираног облика на конкретну текстилну под- логу; О означавању/маркирању одређеног текстилног предмета или производа „личним печатом“; О текстилу као средству комуникације.

Студенти прве године Одсека текстил, КЛАСА 2022-23: Јелена Ановић, Ксенија Илић, Милица Младеновић, Лана Парежанин, Ана Пажин, Софија Рвовић, Маја Симоновић.

(део текста из каталога)

Изложба траје до 02. августа 2023.г.

Plakat Maja Gecic Tex libris scaled

back to top