Додела награда за нови сувенир Лепенског Вира

IMG 20231110 101428241 scaled

Додела награда поводом конкурса за нови сувенир Лепенског Вира одржана је у библиотеци Факултета примењених уметности у Београду. Директор туристичког простора Лепенски Вир, господин Владимир Нојковић, поделио је вредне награде које ће бити од велике користи нашим студентима: лаптоп рачунар високих перформанси, таблет са оловком и пет 3д принтера.

Циљ конкурса био је идејно решење сувенира који би употпунио презентацију јединственог археолошког локалитета на светском нивоу. Један од задатака била је реална производња сувенира у организацији локалитета, активирањем запослених у периоду смањене посећености. Дакле, изазов за студенте који су се потрудили и реализовали решења која поред креативности поседују и изводљивост.

Првонаграђено решење студента четврте године основних студија Примењеног вајарства, Вука Шћепановића из Никшића, препознато је од стране жирија као артефакт који на више нивоа нуди добар одговор на задатак конкурса. Комплет од три сапуна, упакован у оригиналну амбалажу која избором материјала и колорита употпуњује целину коју чине ручно прављени сапуни са аромом ораха, тисе и копривића, биљака са тог поднебља. Најзанимљивији елемент сувенира чини мала фигура лепенца заливена у сапун. Фактор изненађења и утехе кад се сапун потроши.

Друга награда припала је студенту треће године Примењеног вајарства, Петру Марковићу из Београда, за решење под називом „Адам”. Креативно решење за грумен у којем се налази фигура од керамике. Сувенир намењен деци која воле да истражују.

Трећа награда припала је студенткињи треће године Примењеног вајарства, Сањи Михајловић, за сувенир у облику фигуре лепенца која се клати – Гегавац. Својеврсна играчка сувенир.

Остали награђени студенти:

Милена Ђукић, Марко Блануша, Петар Божовић, Дамјан Божовић.

Похваљени студенти:

Марија Јовановић, Ивана Јевтић, Ивана Миланов.

Конкурс је спроведен и радови изведени уз подршку и менторство Марка Црнобрње, вишег уметничког сарадника на одсеку Примењено вајарство.

back to top